Oude stijl in een nieuw jasje

Vester wint ontwerpwedstrijd levensloopbestendige woningen Vriezenveen

Samen met Novito en IAA Architecten hebben we de ontwikkelcompetitie voor zestien levensloopbestendige woningen in de nieuwe woonwijk Het Mozaïek in Vriezenveen gewonnen.

Volgens de jury gaat ons winnende ontwerp ‘Oude stijl in een nieuwe jas’ goed in op de wensen van de verschillende doelgroepen. De zestien woningen zijn namelijk aan te passen aan toekomstige woonwensen. De architectuur is volgens de jury tijdloos en heeft een open uitstraling door de specifieke materiaalkeuze.

Uitgangspunten

De stedenbouwkundige opzet van de gemeente ging uit van twee en drie gekoppelde woningen van één laag met een kap. Het beeldkwaliteitsplan voor het gebied vroeg om een eigentijdse woonbuurt, met een knipoog naar de Vriezenveense bouwstijl. Dit heeft geresulteerd in een vriendelijke houtarchitectuur met stenen plinten, aandacht voor de entree en geïntegreerde zonnepanelen.

Een schilderij van Bernard Jaspers Faijer van het oude Vriezenveen vormde de inspiratie voor het ontwerp. Door de hoge gevelfronten is elke woning op het schilderij herkenbaar, terwijl er eenheid is door het gezamenlijke materiaalgebruik. Dit vormde de basis voor het ingediende plan. De houten gevels zorgen voor samenhang, terwijl de overkragende dwarskap elke woning een eigen identiteit geeft. Samen met het verspringende metselwerk in de plint en naast de voordeur geeft dit diepte en reliëf aan de gevels, zoals vermeld in het beeldkwaliteitsplan.

Wethouder Roel Koster over het winnende ontwerp: “Het plan is eigentijds en duurzaam, en toch ook echt Vriezenveens. Zowel jong als oud kunnen hier heel prettig wonen.”

Een nieuw, eigentijds én knus woonbuurtje

Indeling woningen

De basisopzet van de woningen is gelijk en heeft een hal met toilet, meterkast en een trap. Met het bouwsysteem van Novito kunnen alle onderdelen van de woning prefab in de fabriek worden gemaakt. Dit casco wordt op de bouw geplaatst en gekoppeld, waardoor de bouwsnelheid hoog is.

Dit systeem heeft daarnaast ook vele keuzemogelijkheden, waarmee de woning kan worden aangepast aan de wensen van de bewoners. Zo kunnen bijvoorbeeld starters kiezen voor een grote leefruimte op de begane grond en twee slaapkamers en een badkamer op de verdieping. Het is ook mogelijk de slaapkamer en badkamer beneden te maken, zodat de woning levensloopbestendig wordt.

Bron: Tubantia en IAA Architecten

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*